Probeerplaats deelt auto's

Autodelen is goed voor jou, voor je omgeving en voor je portemonnee !! Inloggen / Registreren

Ons concept

Ons concept

Je wilt auto's delen met bekenden

Strak plan! Want autodelen scheelt kosten en levert veel op: voor jou, de deelnemers en je omgeving. En het leuke is: je regelt alles onderling via deze site. Echt super simpel.
Ons concept gaat er van uit dat je auto's deelt met je buren, vrienden, familie en kennissen. Mensen die je kent en de auto toevertrouwt.

Op deze pagina zetten we de ‘ins & outs’ voor je op een rijtje.
Tip: bekijk ook ons YouTube kanaal Transparant en Flexibel met instructie filmpjes.

  • Autodelen veronderstelt deelnemers
  • Dit is hoe het werkt
  • De voordelen van autodelen
  • En ook nog eens premiekorting op de verzekering
  • Een gebruikersovereenkomst opstellen
  • Probeer het uit op onze probeerplaats

Autodelen doe je met deelnemers

Het is het meest praktisch als alle deelnemers bij elkaar in de buurt wonen met het oog op parkeren. Je kunt de deelauto dan op een centrale plek zetten waar iedereen er gemakkelijk bij kan.
Om een deelgroep te vormen heb je minimaal één deelauto en twee personen nodig. Maar je kan ook meer auto's met meer personen delen. Je kunt ook een deelgroep vormen via deze site. Als auto-eigenaar meld je je auto aan. Heb je geen auto, dan registreer je je gratis als deelnemer. Een auto-eigenaar kan je dan als deelnemer toevoegen aan zijn of haar autodeelgroep.

Dit is hoe autodelen werkt

Inloggen

Zorg dat je bent ingelogd op je eigen domein van deze website. Dat kan zijn deventer.deeltautos.eu, zwolle.deeltautos.eu, probeerplaats.deeltautos.eu of jouwdomein.deeltautos.eu. Ga naar de pagina Reserveren om een auto van jouw groep te reserveren.

Reserveren

Je kunt de reservering van de deelauto elk gewenst moment aanpassen, voor zover de andere reserveringen dat toelaten. Hierbij houd je natuurlijk zoveel mogelijk rekening met de wensen van de andere deelnemers en de voor de deelauto geldende overeenkomst.

Rittenadministratie

Als je met de deelauto op pad gaat dan houd je de gereden kilometers bij. Meestal gebeurt dit met een schrift in de auto, maar het kan ook direct op de site met je smartphone, tablet of laptop. Zorg dat voor vertrek de datum en tijd, je naam en de kilometerstand zijn ingevuld. Na gebruik vul je deze gegevens wederom in.

Kosten declareren

Eventuele kosten die je maakt met autodelen kan je zelf betalen of met de bankpas van de gezamenlijke bankrekening. Dit hang af van de afspraken die hierover zijn gemaakt.
Schrijf de kosten altijd in het schrift en vergeet niet de bon bij te voegen. Je kunt ook direct declareren op de website via een smartphone, maar dan moet je wel afspraken maken over de bon.
Als je een schrift gebruikt, voert een van de deelnemers periodiek alle afstanden en transacties in op de pagina's Ritten respectievelijk Declaraties van de website. Meestal doet de eigenaar van de deelauto dit, maar dat kan ook een andere beheerder van de auto doen.

Kosten van de deelauto salderen

Op de website worden alle kilometers en declaraties van het autodelen bijgehouden. Hieruit destilleert de website de werkelijke kosten per kilometer. Alle kosten worden per kilometer aan deelnemers doorbelast en verrekend met de ingediende declaraties.

Stel, de totale kosten voor de deelauto in een jaar zijn € 5000
In dat jaar heb je € 1000 bijgedragen maar slechts 10% van het totaal aantal kilometers gereden. Aan het eind van het jaar krijg je dan € 500 terug.
Een andere deelnemer heeft 60% van het totaal aantal kilometers gereden en € 2000 aan uitgaven gedeclareerd. De werkelijke kosten van deze gebruiker zijn echter € 3000 zodat hij of zij € 1000 moet bijbetalen.

Ook deelnemers die voor een vaste kilometervergoeding in de deelauto rijden, rijden op saldo en betalen in principe met declaraties. De berekening van de werkelijke kilometerkosten wordt dan echter achterwege gelaten. Als deze kilometervergoeding hoger is dan de werkelijke kilometerkosten, dan is dat voordelig voor de deelnemers die geen vaste kilometervergoeding betalen.
De website verrekent dus automatisch alle declaraties met de kosten en houdt zo per deelnemer het saldo bij. Handig van ons concept is dat alle kosten en gereden kilometers altijd inzichtelijk zijn zodat een te groot saldoverschil bijna niet voorkomt.

De voordelen van autodelen

Kostenbesparing is een groot voordeel. Door een auto te delen hoef je namelijk geen eigen auto aan te schaffen. Dat scheelt want je bespaart direct op aanschafkosten. Doordat je de afschrijving van de deelauto met de anderen in je groep deelt, bespaar je zo’n 50% in de uitgaven voor je auto vergeleken met een niet-delende autobezitter. In sommige gevallen is dat al gauw € 300 per maand. Uiteraard hangt dit af van het gebruik en het type auto.
Bovendien worden er met de deelauto meer kilometers gereden dan je met een privéauto zou rijden. Terwijl de onkosten worden gedeeld. Resultaat: een deelauto heeft een veel lagere prijs per kilometer dan ene privéauto!
Behalve winst voor je portemonnee is er ook winst voor je medeburgers. Want doordat er minder privéauto’s zijn (die toch voor het grootste gedeelte van de tijd stilstaan), zijn er ook minder parkeerproblemen in je woonwijk. En minder autokilometers per persoon: we schatten dat je al gauw 10% tot 20% minder auto rijdt omdat je vaker de fiets pakt of met het openbaar vervoer reist. Dus minder aanslag op het milieu. Goed bezig dus!

Autodelen geeft premiekorting op de verzekering

De verzekering van een deelauto vraagt om een speciale clausule omdat er meerdere bestuurders zijn.
Centraal Beheer Achmea geeft mensen die hun auto delen 10% premiekorting op autoverzekeringen.
Dankzij het collectief van de Vereniging Gedeeld Autogebruik kan iedereen zijn schadevrije jaren en die van de andere deelnemers beschermen. Dit is een unieke verzekering die autodelen mogelijk maakt en die alleen Achmea voor particulieren aanbiedt in Nederland.
Ook de aanvullende dekkingen gelden voor alle deelnemers. Neem bijvoorbeeld de pechhulp die je kunt meeverzekeren. Deze verzekering staat op kenteken geregistreerd zodat alle gebruikers van een deelauto worden geholpen. Dit is bij de ANWB wegenwacht niet het geval. Daar ben je lid op naam en moet iedere deelnemer afzonderlijk lid worden voor deze dienst.
Het enige nadeel van deze verzekering is dat alleen de verzekeringnemer (de eigenaar van de deelauto) schadevrije jaren opbouwt. De overige deelnemers niet.
Om voor deze verzekering in aanmerking te komen, dienen alle deelnemers ingeschreven te staan bij de Vereniging Gedeeld Autogebruik. Dit lidmaatschap kost € 20 per deelnemer per jaar.
Lees voor meer info over verzekeren van deelauto's en over autodelen met bekenden op de site van de consumentenbond en de website van Centraal Beheer.
Wil je de premie berekenen voor jouw deelauto en/of de verzekering meteen afsluiten? Klik dan hier.

Als het mogelijk is de auto zakelijk te verzekeren is het hierboven genoemde lidmaatschap niet nodig. Er zijn dan alternatieven waarmee wij je graag helpen zodat je zorgeloos kunt gaan autodelen.

Een gebruikersovereenkomst opstellen

Bepaal of deelnemers mede-eigenaar van je auto worden of dat je de auto echt gaat delen met anderen.
Als er meerdere eigenaren zijn, een maatschap dus, is een gezamenlijke bankrekening specifiek voor de deelauto raadzaam.
Om dit goed vast te leggen stel je samen een gebruikersovereenkomst op. Een overeenkomst waarin verantwoordelijkheden en afspraken over periodieke betalingen worden vastgelegd. Ook het afhandelen van schades, de plek waar de deelauto wordt geparkeerd na gebruik kun je bijvoorbeeld in deze overeenkomst opnemen.
Klik hier om twee standaard overeenkomsten voor autodelen te downloaden.
Natuurlijk helpen wij je ook graag bij het opstellen van de overeenkomsten.

Kennismaken met autodelen? Probeer het op de probeerplaats

We begrijpen dat autodelen een heel lang en theoretisch verhaal is en misschien lastig te begrijpen, maar in de praktijk werkt het heel eenvoudig. Daarom hebben we een demo-website ingericht zodat je ons concept kunt uitproberen. Hier kun je inloggen en zien hoe je auto's reserveert, kosten declareert en welke overzichten je kunt bekijken.

Ga naar de Probeerplaats en log in als gebruiker 'deelnemer' met wachtwoord 'deelnemer'. Als deelnemer heb je beperkte rechten. Zo kun je alleen je eigen declaraties en overzichten bekijken. Je kunt ook eens als 'beheerder' met wachtwoord 'beheerder' inloggen. Dan kun je deelnemers bewerken en alle reserveringen en declaraties muteren en alle overzichten bekijken.
Probeer gerust, links van het scherm onder het kenteken, reserveringen en declaraties toe te voegen en bekijk rechts van het scherm de overzichten. Alle gegevens van de Probeerplaats worden ververst als dat nodig is.
Je kunt ook je eigen Probeerplaats aanvragen zodat je als organisatie, gemeente, plaats, dorp of woongroep ons concept van autodelen kunt uitproberen en je gegevens niet steeds verdwijnen. Deze dienst kost € 66 euro per maand.
Geef ons wel weer een werkdag de tijd om je hierover te benaderen.